Ανοίξτε το Bluetooth του κινητού σας για να πάρετε το χάπι σας!

Οι τεχνολογικές εξελίξεις στον ιατρικό χώρο και ειδικότερα στον χώρο της φαρμακοβιοτεχνολογίας και της παραγωγής χαπιών δεν έχουν τέλος. Πρόσφατα δημοσιοποιήθηκε η νέα εφεύρεση, που βρίσκεται ακόμα σε στάδιο υλοποίησης, του χαπιού που ελέγχεται από smartphone μέσω Bluetooth! Το νέο αυτό είδος χαπιού μπορεί να ληφθεί κανονικά από στόματος. Ύστερα από την εισαγωγή του στον οργανισμό η δράση του ελέγχεται μέσω Bluetooth από το ίδιο το κινητό μας.

Το νέο τεχνολογικό αυτό εύρημα μπορεί να δράσει ως εξής: Είτε να κάνει διάγνωση διαφόρων παθήσεων από τις οποίες μπορεί να πάσχει ο δέκτης αποστέλλοντας ασύρματα συγκεκριμένες πληροφορίες, είτε να μεταφέρει φαρμακευτική αγωγή στον ασθενή στου οποίου το σώμα έχει εισαχθεί. Η δράση του καθορίζεται από τις λειτουργικές ρυθμίσεις που έχουν γίνει και ελέγχονται από το smartphone. H πρωτοποριακή αυτή κάψουλα μπορεί να διαγνώσει διαφόρων τύπων λοιμώξεις, αλλεργίες καθώς κι άλλες παθήσεις και να χρησιμοποιηθεί για την χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής ειδικά σε ασθένειες που απαιτούν μακροχρόνια θεραπεία. Είναι δυνατόν αφού πραγματοποιηθεί η διάγνωση να χορηγηθεί και να απελευθερωθεί από το χάπι ύστερα το κατάλληλο φάρμακο, αντιβιοτικό ή αντισταμινικό.

Η κάψουλα αυτή παράγεται από ειδικό τρισδιάστατο εκτυπωτή και αποτελείται από βιοδιασπώμενα υλικά, μαλακά και σκληρά πολυμερή μόρια, που είναι δυνατόν να απελευθερώνουν το φάρμακο σταδιακά και σε βάθος χρόνου. Μπορεί να παραμείνει στο ανθρώπινο γαστρεντερικό σωλήνα για περίπου ένα μήνα και κατόπιν να αποβληθεί από τον οργανισμό μέσω της φυσιολογικής οδού. Το ηλεκτρονικό αυτό χάπι μπορεί να συνδεθεί όχι μόνο με το κινητό τηλέφωνο αλλά και με άλλες ιατρικές συσκευές που βρίσκονται κοντά στον ασθενή ή έχουν εμφυτευθεί σε αυτόν. Είναι σε θέση να παρακολουθεί την κατάσταση του στομάχου και του γαστρεντερικού σωλήνα γενικότερα, αποστέλλοντας την θερμοκρασία και άλλες πληροφορίες για τον ασθενή στο κινητό τηλέφωνο. Για τη λειτουργία του απαιτείται μια μπαταρία μικρού μεγέθους και η έρευνα βρίσκεται στο στάδιο αναζήτησης εναλλακτικών πηγών ενέργειας όπως πχ μια πολύ μικρή κεραία έξω από το σώμα ή ακόμα και το ίδιο το γαστρικό μας υγρό. Η σύνδεση μέσω Bluetooth και όχι Wi-Fi έχει εξ επί τούτου επιλεγεί προκειμένου να μην μεταφέρνονται απόρρητες ιατρικές πληροφορίες σε πεδίο μεγάλης εμβέλειας με στόχο την προστασία των προσωπικών δεδομένων του ασθενούς. Ήδη οι ερευνητές έχουν δημιουργήσει μια εταιρία με σκοπό την μελέτη της νέας αυτής τεχνολογίας σε ασθενείς. Το χάπι ωστόσο μέχρι τώρα έχει δοκιμαστεί μόνο σε πειραματόζωα και αναμένεται να χρειαστούν τουλάχιστον δυο χρόνια ακόμα για τη δοκιμή του στον άνθρωπο.