ΕΛΛΗΝΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣ «ΔΙΑΒΑΖΕΙ» ΤΑ ΧΕΙΛΗ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ!

Επιστήμονας Ελληνικής καταγωγής εφηύρε ένα νέο πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης το οποίο «διαβάζει» τα χείλη των ανθρώπων από απόσταση αλλά με μεγάλη ακρίβεια, ακόμα μεγαλύτερη κι από ανθρώπους που διαθέτουν τη σχετική δεξιότητα! Το νέο αυτό πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης ανέπτυξαν ερευνητές της Google και της θυγατρικής της Deep Mind, με επικεφαλής τον νεαρό ειδικό της πληροφορικής και Ελληνικής καταγωγής, Γιάννη Ασσαέλ. Η ανάγνωση των χειλιών των άλλων θα αποτελέσει «παράθυρο» για τα εκατομμύρια των ανθρώπων που δεν μπορούν να ακούσουν και για την διεύρυνση της επικοινωνίας, πέρα από τη νοηματική γλώσσα. Το νέο αυτό σύστημα εμφανίζει μέσο ποσοστό λάθους 41% στην πλήρη κατανόηση των λέξεων όπως τις σχηματίζουν τα χείλη. Μπορεί να φαίνεται υψηλό αυτό το ποσοστό, αλλά η βέλτιστη μέχρι σήμερα μέθοδος είχε ποσοστό αποτυχίας 77%, συνεπώς το νέο πρόγραμμα το έχει περιορίσει σχεδόν κατα 50%.

Οι ερευνητές, με σχετική προδημοσίευση στο arXiv, σύμφωνα με το "Science", δημιούργησαν αλγόριθμους καλύτερους από ποτέ, που επιτυγχάνουν πιο αποτελεσματικά το διάβασμα χειλιών και από επαγγελματίες του είδους!. Όταν το νέο σύστημα τελειοποιηθεί και ενσωματωθεί σε ηλεκτρονικές συσκευές, όπως τα Smartphones, θα μπορεί να προσφέρει τη δυνατότητα ανάγνωσης των χειλιών στον καθένα στο μέλλον, κάτι που μάλλον δεν θα αρέσει σε πολλούς!

Αν και συνιστά πραγματική πρόοδο της τεχνολογίας το επίτευγμα αυτό, είναι σαφές ότι ένα ποσοστό αποτυχίας της τάξης του 40% στην ορθή ανάγνωση των λέξεων σημαίνει ότι το σύστημα αυτό χρειάζεται ακόμη ουσιαστική βελτίωση. Όταν αυτή γίνει τότε θα μπορεί να αξιοποιηθεί ευρύτερα και στην καθημερινότητα. Ο Γιάννης Ασσαέλ υπήρξε μαθητής του Κολλεγίου Ανατόλια της Θεσσαλονίκης και σπούδασε εφαρμοσμένη πληροφορική στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Στη συνέχεια, έκανε μεταπτυχιακά (master) στην επιστήμη των υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, όπου σήμερα ολοκληρώνει το διδακτορικό του πάνω στη μηχανική μάθηση, ενώ παράλληλα εργάζεται για τη Deep Mind της Google.