Επαναστατική ανακάλυψη στο χώρο της ιατρικής: Ηλεκτρικό ρεύμα κάνει παράλυτους να περπατήσουν και να ανακτήσουν την κινητικότητα τους!

Σημαντικά βήματα έχουν γίνει τελευταία προς την ανακούφιση και βελτίωση της ποιότητας ζωής ανθρώπων παράλυτων, καθηλωμένων σε αναπηρικό καροτσάκι. Η πιο πρόσφατη, είναι η περίπτωση ενός εικοσιεννιάχρονου που βρίσκεται σε ολική παραλυσία από τη μέση και κάτω λόγω ατυχήματος που είχε με όχημα στο χιόνι το 2013. Η περίπτωση του νεαρού αποτελεί το πρώτο παράδειγμα ανθρώπου σε πλήρη παράλυση των κάτω άκρων που κατάφερε να περπατήσει.

Για να επιτευχθεί αυτό εμφυτεύθηκε στη σπονδυλική στήλη του ασθενούς, σε σημείο λίγο πιο κάτω από την περιοχή του τραύματος, συσκευή η οποία διοχετεύει ηλεκτρικό ρεύμα στο νωτιαίο μυελό. Ο ασθενής υποβλήθηκε σε θεραπεία 43ων εβδομάδων. Η θεραπεία περιελάμβανε την παροχέτευση ηλεκτρικής διέγερσης μέσω της συσκευής στο νωτιαίο μυελό ταυτόχρονα με την εφαρμογή φυσιοθεραπευτικής αγωγής αποκατάστασης. Μέχρι στιγμής αντίστοιχες προσπάθειες είχαν επιτύχει μόνο να πραγματοποιηθούν κάποιες κινήσεις των μυών ή ο ασθενής να σταθεί όρθιος. Ο εικοσιεννιάχρονος όμως, κατάφερε να διανύσει μια απόσταση περίπου εκατό μέτρων, σε περίπου ένα τέταρτο της ώρας εκτελώντας περί τα τριακόσια τριάντα βήματα με τη βοήθεια ενός εξωτερικού στηρίγματος.

Το επίτευγμα αυτό οδήγησε στο παρήγορο συμπέρασμα ότι τα δίκτυα των νευρώνων στην περιοχή της παράλυσης μπορούν και πάλι να λειτουργήσουν υπό προϋποθέσεις. Αυτό που πρέπει βεβαίως να σημειωθεί είναι ότι ο ασθενής είναι και πάλι παράλυτος εάν σταματήσει η παροχή νευρικών ώσεων μέσω της ηλεκτρικής διέγερσης.

Μια ακόμα αξιοθαύμαστη περίπτωση είναι αυτή ενός τετραπληγικού ασθενούς. Με την εφεύρεση και χρήση ενός αλγόριθμου, κατάφεραν να αποκωδικοποιήσουν τον εγκέφαλο ενός τετραπληγικού και στη συνέχεια να διοχετεύσουν ηλεκτρική διέγερση στο μπράτσο του, επιτυγχάνοντας την ανάκτηση της κινητικότητας του άνω άκρου του, το οποίο μέχρι τότε ήταν εντελώς παράλυτο. Ο τετραπληγικός κατάφερε να πιάνει ξανά και να χρησιμοποιεί διάφορα αντικείμενα. Ο στόχος αυτής της μεθόδου είναι, με τη χρήση του αλγόριθμου, να παρακαμφθεί ο νωτιαίος μυελός που έχει υποστεί βλάβη και να συνδεθεί μέσω υπολογιστή ο εγκέφαλος του ασθενούς, αφού αποκωδικοποιηθούν οι εντολές του, με μια συσκευή που παράγει την ηλεκτρική διέγερση βοηθώντας στην εκτέλεση των εντολών του εγκεφάλου από τα άκρα.

Με τον τρόπο αυτό θα βελτιωθεί δραματικά η ποιότητα ζωής ανθρώπων οι οποίοι πλέον θα μπορούν να ανακτούν το σύνολο ή μέρος της αυτάρκειας και αυτοκυριαρχίας τους. Αυτό που μένει να διερευνηθεί εκτενώς στο μέλλον είναι αν όλες οι περιπτώσεις παραλυσίας μπορούν να ελεγχθούν με την παραπάνω μέθοδο ή αν η αποτελεσματικότητα της εξαρτάται από τη διάρκεια της παράλυσης ή και το αίτιο που την προκάλεσε.

Ύστερα από τα δύο αυτά άκρως ενθαρρυντικά περιστατικά, οι Αμερικανοί ερευνητές της κλινικής Mayo της Μινεσότα και του ινστιτούτου Battele Memorial του Οχάιο, συνεχίζουν την προσπάθεια προκειμένου να καταφέρουν η μέθοδοι ανάκτησης κινητικότητας με ηλεκτρική διέγερση να ανταποκρίνεται σε όσο το δυνατόν περισσότερες περιπτώσεις παράλυτων ασθενών αν όχι στο σύνολο τους.