Η Alphabet τερματίζει τη Loon, την εταιρεία της internet

Η Alphabet κλείνει το Loon, το τμήμα του που παρέχει internet από πλωτά μπαλόνια, σύμφωνα με μια ανάρτηση στο blog του τμήματος X moonshot της Alphabet.

«Ο δρόμος προς την εμπορική βιωσιμότητα έχει αποδειχθεί πολύ μακρύτερος και πιο επικίνδυνος από ό, τι αναμενόταν», έγραψε στο Astro blog ο Astro Teller, ο οποίος ηγείται του Χ. "Τους επόμενους μήνες, θα αρχίσουμε να τερματίζουμε τις λειτουργίες και δεν θα είναι πλέον άλλο ένα στοίχημα για την Alphabet."

Η Alphabet, η μητρική εταιρεία της Google, ξεκίνησε τη Loon τον Ιούνιο του 2013 και η Loon "αποφοίτησε" από ένα φεγγάρι σε μια ανεξάρτητη εταιρεία στο Alphabet το 2018. Η Loon ξεκίνησε την πρώτη εμπορική διαδικτυακή υπηρεσία της στην Κένυα τον Ιούλιο, αποτελούμενη από έναν στόλο περίπου 35 μπαλόνια που κάλυπταν έκταση περίπου 50.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Η Loon παρείχε επίσης υπηρεσίες διαδικτύου σε περιοχές που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές, αναπτύσσοντας μπαλόνια στο Πουέρτο Ρίκο μετά τον τυφώνα Μαρία το 2017 και στο Περού μετά από σεισμό το 2019.

Ο Teller λέει ότι ο Loon εργάζεται για να τοποθετήσει υπαλλήλους σε άλλους ρόλους στα X, Google και Alphabet. «Μια μικρή ομάδα της ομάδας Loon θα παραμείνει για να διασφαλίσει ότι οι λειτουργίες του Loon ολοκληρώνονται ομαλά και με ασφάλεια - αυτό περιλαμβάνει τον τερματισμό της πιλοτικής υπηρεσίας του Loon στην Κένυα», σύμφωνα με τον Teller. Η υπηρεσία της Loon στην Κένυα θα διαρκέσει μέχρι τον Μάρτιο, σύμφωνα με εκπρόσωπο του X στο The Verge Για να υποστηρίξει εκείνους στην Κένυα που ενδέχεται να επηρεαστούν από την απώλεια της υπηρεσίας της Loon, ο Loon δεσμεύεται για 10 εκατομμύρια δολάρια για να υποστηρίξει μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς και επιχειρήσεις στην Κένυα που είναι αφιερωμένες στην «συνδεσιμότητα, Διαδίκτυο, επιχειρηματικότητα και εκπαίδευση».

Το Loon δεν είναι το μόνο φεγγάρι που έκλεισε το Alphabet. Τελείωσε το Makani, το οποίο είχε ως στόχο να χρησιμοποιήσει ανεμογεννήτριες που συνδέονται με χαρταετούς για να δημιουργήσει ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια, πέρυσι. Και το Project Foghorn, το οποίο ερεύνησε πώς να δημιουργήσει καθαρό καύσιμο από θαλασσινό νερό, ολοκλήρωσε το έργο του το 2016.