Η Samsung ανακοινώνει σχέδιο διάθεσης ανακατασκευασμένων Galaxy Note 7

Η Samsung ανακοίνωσε επίσημα ότι πρόκειται να προχωρήσει στην ανακατασκευή και εκ νέου διάθεση στην αγορά ενός αριθμού ανακληθέντων συσκευών Galaxy Note 7.

Η ανακοίνωση της κορεατικής εταιρείας δεν διευκρινίζει τον αριθμό των συσκευών που θα διατεθούν στην αγορά αλλά ούτε και τις αγορές στις οποίες θα προωθηθούν τα ανακατασκευασμένα phablets. Ειδικότερα, οι αγορές όπου θα διατεθούν τα Note 7 είναι αντικείμενο συζητήσεων της Samsung με τις κατά τόπους ρυθμιστικές αρχές αλλά και τους παρόχους τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών.

Σε κάθε περίπτωση, όπου και αν κυκλοφορήσουν, τα ανακατασκευασμένα Galaxy Note 7 θα διαθέτουν νέες μπαταρίες που θα έχουν υποστεί έλεγχο οκτώ σημείων ώστε να είναι εγγυημένη η ασφαλής λειτουργία τους.

Παράλληλα με την πρόθεση διάθεσης refurbished συσκευών, η Samsung γνωστοποίησε και το πρόγραμμα «ανακύκλωσης» των συσκευών που δεν θα υποστούν μετατροπές. Έτσι, από αυτές θα αφαιρεθούν τα chips, τα camera modules και άλλα σημαντικά τμήματα ώστε να επαναχρησιμοποιηθούν. Παράλληλα, θα εξαχθούν από τα αποσυρόμενα Note 7 διάφορα «πολύτιμα» μέταλλα όπως χαλκός, νικέλιο, χρυσός και ασήμι. Με τον τρόπο αυτό η εταιρεία συμμορφώνεται και προς τις περιβαλλοντικές της υποχρεώσεις.

Σύμφωνα με τα όσα έχει ανακοινώσει η Samsung, το 96% των Galaxy Note 7 έχει συγκεντρωθεί και επιστραφεί στην εταιρεία, απ’ όταν ξεκίνησε το πρόγραμμα ανάκλησης το περασμένο φθινόπωρο. Το μικρό ποσοστό που δεν έχει επιστραφεί και παραμένει στα χέρια καταναλωτών η Samsung σχεδιάζει να το αντιμετωπίσει με μία αναβάθμιση λογισμικού η οποία θα αποτρέπει τη φόρτιση της μπαταρίας, καθιστώντας τα έτσι άχρηστα. Οι συσκευές αυτές είναι διασκορπισμένες σε όλο τον κόσμο, αλλά το μεγαλύτερο μέρος τους βρίσκεται στην Κορέα.

Αναλυτές εκτιμούν ότι αυτή η απόφαση έρχεται σαν επίλογος για μια συσκευή που αρχικά αντιμετωπίστηκε σαν η «αρτιότερη που παρουσιάστηκε ποτέ» για να καταλήξει στο μεγαλύτερο φιάσκο στην ιστορία της Samsung. Προφανώς οι ανακατασκευασμένες συσκευές δεν θα κυκλοφορήσουν στις αγορές Ευρώπης και Αμερικής (ειδικά αφού θα έχει κυκλοφορήσει η σειρά Galaxy S8). Αντίθετα, αναμένεται να κάνουν την εμφάνισή τους σε αναπτυσσόμενες αγορές και με πολύ χαμηλή τιμή διάθεσης.