Και τα τυφλά παιδιά έχουν δικαίωμα στο ηλεκτρονικό παιχνίδι!

Η τεχνολογική εξέλιξη έδειξε ακόμη μια φορά πρόσωπο ανθρωπιστικό! Η ΜΚΟ SciFY, δημιούργησε για πρώτη φορά ηλεκτρονικά παιχνίδια για τυφλά παιδιά αλλά και για ανθρώπους με άνοια. Αυτό πραγματοποιήθηκε μέσω της πλατφόρμας i-moral και τα πρώτα τέτοια παιχνίδια παρουσιάστηκαν το 2015 όπου και μοιράστηκαν δωρεάν σε αρκετές χιλιάδες τυφλά παιδιά που τα περίμεναν πραγματικά με ανυπομονησία. Η δομή των παιχνιδιών αυτών βασίζεται σε «ακουστικές» κάρτες ώστε να μπορούν να είναι προσβάσιμα από τυφλά παιδιά ενώ παράλληλα απευθύνεται σε όλα τα παιδιά. Μέσω αυτής της τεχνολογίας εκτός από το παιχνίδι με τις κάρτες, μπορούν ακόμα να παίξουν τρίλιζα, τένις και άλλα παιχνίδια. Σε συνεργασία με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο στα παιχνίδια αυτά ενσωματώθηκε μια νέα τεχνολογία, ο λεγόμενος αμφιωτικός ήχος. Ο ήχος αυτός είναι τόσο εξειδικευμένος που το παιδί μπορεί να αντιληφθεί με αρκετά μεγάλη ακρίβεια από πού προέρχεται ακριβώς, πάνω, κάτω, δεξιά, αριστερά κλπ. Αυτό είναι ιδιαιτέρως χρήσιμο ώστε τα παιδιά αυτά να μπορούν να παίξουν με ευχέρεια και πραγματοποιείται μέσω μιας φιλικής φωνής που καθιστά το παιχνίδι οικείο στο παιδί χωρίς να δημιουργεί φόβο ή άλλα αρνητικά συναισθήματα.

Πλέον επομένως οι δάσκαλοι των τυφλών μπορούν να χρησιμοποιήσουν και την τεχνολογία στις μεθόδους διδασκαλίας τους και να εκπαιδεύσουν τα τυφλά παιδιά με έναν τρόπο μοντέρνο αλλά προσιτό μέσω του ηλεκτρονικού παιχνιδιού. Τα παιχνίδια αυτά μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν στο χώρο του σχολείου αλλά μπορούν να ψυχαγωγηθούν με αυτά και στο σπίτι τους. Η SciFY έχει δημιουργήσει ακόμα μια πλατφόρμα για τους εκπαιδευτικούς των τυφλών παιδιών ώστε να μπορούν να δημιουργούν και οι ίδιοι με ευκολία παιχνίδια, που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της διδασκαλίας τους. Την πλατφόρμα αυτή μπορούν και να χρησιμοποιήσουν και τα ίδια τα παιδιά με τη συνδρομή των εκπαιδευτικών τους, ώστε να φτιάχνουν το παιχνίδι που θα ήθελαν γι αυτό και αυτή τη στιγμή υπάρχουν πάνω από 30 διαφορετικά παιχνίδια στην πλατφόρμα. Τα τυφλά παιδιά νιώθουν ιδιαιτέρως ενθουσιασμένα με αυτή τη νέα δυνατότητα που έχουν, μαθαίνουν αποδοτικότερα, ευκολότερα και εκφράζουν τη δημιουργικότητα τους, ενώ ταυτόχρονα συγχρονίζονται με τα νέα τεχνολογικά δεδομένα.
Μάλιστα τα παιχνίδια αυτά που δημιουργούνται από την κοινότητα των τυφλών μπορούν κάλλιστα να χρησιμοποιηθούν και σε σχολεία βλεπόντων. Είναι αξιοσημείωτο ότι έχουν αρχίσει να αποκτούν τέτοια εξοικείωση με τον υπολογιστή που λαμβάνουν χώρα ακόμα και διαγωνιστικά τουρνουά τυφλών και βλεπόντων παιδιών!