Μοναχή ρομπότ, επιστρετεύεται χάριν της Βουδιστικής διδασκαλίας.

Έναν ιδιότυπο τρόπο σκέφτηκαν οι Ιάπωνες προκειμένου να διευρύνουν τους ορίζοντες διδασκαλίας της Βουδιστικής πίστης και να προσελκύσουν νέους πιστούς ντόπιους και ξένους. Το όραμα αυτό συγκεντρώνεται στο πρόσωπο ενός θηλυκού ρομπότ που ονομάστηκε Μίνταρ. Στο ρομπότ-μοναχή έχει ανατεθεί η διάδοση των ιερών διδαχών του Βούδα και συγκεκριμένα της θέας Κάνον που είναι η θεά της συμπόνιας.

Το ντεμπούτο της Μίνταρ στη βουδιστική διδασκαλία, έγινε σε εκπροσώπους τύπου και αφορούσε στη διδασκαλία της συμπόνοιας. Η Μίνταρ χρησιμοποίησε απλά λόγια μιλώντας στην Ιαπωνική γλώσσα, ενω ταυτόχρονα γινόταν προβολή στον τοίχο των διαδαχών αυτών, μεταφρασμένων στα Αγγλικά και στα Κινέζικα. Στόχος είναι να προσελκύσει στην Βουδιστική πίστη τόσο τους νέους όσο και τουρίστες που θα τους ενδιέφερε να μάθουν περισσότερα γύρω από τη φιλοσοφία του Βουδισμού και γιατί όχι να τον ασπασθούν.

Η σύλληψη και δημιουργία του ρομπότ αυτού, προήλθε από τη συνεργασία ερευνητών του τμήματος ρομποτικής του πανεπιστημίου της Οσάκα και του ιστορικού (από το 1619) βουδιστικού ναού ζεν. Έχει κατασκευαστεί από αλουμίνιο, ενώ στα χέρια, τους ώμους και το κεφάλι είναι καλυμμένη με σιλικόνη. Στο αριστερό της μάτι διαθέτει κάμερα, η οποία μετακινείται και δίνει την αίσθηση ότι επικεντρώνει το βλέμμα της κάπου κάθε φορά. Έχει ύψος 1.95, ζυγίζει 60 κιλά και κόστισε εκατό εκατομμύρια γεν. Ο επικεφαλής ιερέας του ιστορικού ναού δήλωσε πως η επένδυση στο ρομπότ Μίνταρ φιλοδοξούν να αποδώσει προσελκύοντας αρχικά κόσμο που θα ήθελε να το δει από κοντά από τουριστικό ενδιαφέρον. Στη συνέχεια ελπίζουν πως, απευθυνόμενο στο σύγχρονο άνθρωπο, θα καταφέρει να του διδάξει την ουσία του Βουδισμού. Η μοναχή Μίνταρ ξεκινάει τα δημόσια κυρήγματα της στο ευρύ κοινό, επισκέπτες και πιστούς, στον αρχαίο ναό Κοντάτζι του Κιότο, εντός του μηνός Μαρτίου.