Οι ΗΠΑ και η Ρωσία συγκρούονται για τις «επιθέσεις χάκερ» στο ηλεκτρικό δίκτυο

Η Ρωσία δήλωσε ότι είναι "πιθανό" το ηλεκτρικό δίκτυο της να βρίσκεται υπό κυβερνο-επίθεση από τις ΗΠΑ.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ ανέφερε ότι το σενάριο αμερικανοί κυβερνο-στρατιώτες να βάλουν ιούς υπολογιστών στο ηλεκτρικό τους δίκτυο ήταν μια "υποθετική δυνατότητα".

Τα σχόλιά του ήρθαν σαν απάντηση σε μια ιστορία της New York Times (NYT), σύμφωνα με την οποία οι στρατιωτικοί χάκερ των ΗΠΑ στόχευαν ρωσικά εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής.

Η έκθεση αντιμετώπισε σκεπτικισμό από τους ειδικούς και μια καταγγελία από τον Πρόεδρο Trump.

Στην έκθεσή της η εφημερίδα ανέφερε ότι ο αμερικανικός "κώδικας" έχει αναπτυχθεί μέσα σε πολλά στοιχεία του δικτύου ενέργειας της Ρωσίας.

Οι Times δήλωσαν ότι αυτή ήταν μια κλιμάκωση της άλλης δουλειάς των ΗΠΑ για την καταπολέμηση των ρωσικών εκστρατειών παραπληροφόρησης και πειρατείας.

Ο κ. Peskov δήλωσε ότι ο Πρόεδρος Trump είχε απορρίψει τους ισχυρισμούς των Times, αποκαλώντας τους "ψεύτικα νέα".

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου πρόσθεσε: "Εάν υποθέσουμε ότι κάποιες κυβερνητικές υπηρεσίες το κάνουν χωρίς να ενημερώσουν τον αρχηγό του κράτους, τότε φυσικά αυτό μπορεί να σημαίνει ότι ο κυβερνο-πόλεμος κατά της Ρωσίας μπορεί να είναι μια υποθετική δυνατότητα".

Είπε ότι "ζωτικές περιοχές" της οικονομίας της Ρωσίας ήταν υπό συνεχή επίθεση, αλλά είχε καταφέρει να αντιμετωπίσει τις εισβολές και έτσι δεν έκαναν ζημιά.

Η ιστορία των NYT αμφισβητήθηκε από τον Thomas Rid, πολιτικό επιστήμονα της σχολής προηγμένων διεθνών σπουδών του Johns Hopkins, ο οποίος δήλωσε ότι δεν έχει νόημα επειδή η "δημοσιότητα καίει τις δυνατότητες".

Η ιστορία παρακίνησε τη Ρωσία να διερευνήσει εκτενώς το δίκτυο ισχύος της για κακόβουλο κώδικα, είπε, καθιστώντας πιθανό ότι θα βρεθούν όλοι οι ιοί.

Πρόσθεσε ότι το ρωσικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας ήταν μεγάλο και "εξαιρετικά περίπλοκο", καθιστώντας πολύ δύσκολο για τους κυβερνοεπιθετικούς να εισέλθουν και να αφήσουν οποιοδήποτε ιό στη θέση του για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ο κακόβουλος κώδικας αναφέρθηκε από τους στρατιώτες της κυβερνητικής εντολής των ΗΠΑ. Αυτή η ομάδα στρατιωτών χάκερ επιτρέπεται να διεξάγει "παράνομη στρατιωτική δραστηριότητα" σε δίκτυα υπολογιστών υπό την αιγίδα του νόμου για την εθνική ασυλία που εγκρίθηκε το 2018.

Οι ΗΠΑ διερευνούν τα ρωσικά συστήματα ισχύος από το 2012, ανέφεραν οι NYT, αλλά τώρα ενδιαφέρονται περισσότερο για την εξεύρεση αδυναμιών και την εισαγωγή ιών.