Ο Λευκός Οίκος εγκαινιάζει εργαλείο για την αναφορά λογοκρισίας στο Facebook, το YouTube, το Instagram και το Twitter

Την Τετάρτη, ο Λευκός Οίκος ξεκίνησε ένα νέο εργαλείο για χρήση από τους χρήστες, εάν αισθάνονται ότι έχουν λογοκριθεί, απαγορευτεί ή ανασταλεί στις πλατφόρμες κοινωνικών μέσων όπως το Facebook και το Twitter.

"Πολλοί Αμερικανοί έχουν δει τους λογαριασμούς τους να αναστέλλονται, να απαγορεύονται ή να αναφέρονται ψευδώς για ασαφείς παραβιάσεις "πολιτικών χρησεων", αναφέρει ο ιστότοπος. "Ανεξάρτητα από τις απόψεις σας, εάν υποψιάζεστε ότι η πολιτική προκατάληψη προκάλεσε μια τέτοια ενέργεια εναντίον σας, μοιραστείτε την ιστορία σας με τον Πρόεδρο Trump."

Ένας εκπρόσωπος του Twitter απάντησε στο νέο εργαλείο λέγοντας: "Εφαρμόζουμε τους Κανόνες Twitter αμερόληπτα για όλους τους χρήστες, ανεξάρτητα από το ιστορικό τους ή την πολιτική τους σχέση. Συνεχίζουμε να βελτιώνουμε τα συστήματά μας και θα συνεχίσουμε να είμαστε διαφανείς στις προσπάθειές μας. "

Το Facebook, το Google και το YouTube δεν απάντησαν αμέσως σε αιτήματα για σχόλια.

Τους τελευταίους μήνες, οι Ρεπουμπλικανοί έχουν στοχεύσει στα δίκτυα κοινωνικών μέσων ενημέρωσης, επικαλούμενοι ισχυρισμούς ότι οι συντηρητικοί έχουν λογοκριθεί εσφαλμένα σε αυτές τις πλατφόρμες. Ορισμένες επιτροπές, όπως το Σώμα Ενέργειας και Εμπορίου και η Γερουσία της Γερουσίας, έχουν ακουστεί ακόμη και για το θέμα όπου οι νομοθέτες αμφισβήτησαν αξιωματούχους από εταιρείες όπως το Facebook και το Twitter για την υποτιθέμενη προκατάληψη.

Η αγανάκτηση ξεκίνησε τον περασμένο Απρίλιο, όταν η Επιτροπή Δικαστικών κάλεσε τις διαδικτυακές προσωπικότητες του διαδικτύου Diamond και Silk για να συζητήσουν τη λογοκρισία τους στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης. Αυτό ξεκίνησε στη Γερουσία, όπου ο γερουσιαστής Τεντ Κρουζ (R-TX) αργότερα κατέστησε βασικό ζήτημα πολιτικής, πραγματοποιώντας ακρόαση με τα στελέχη Facebook και Twitter για να συζητήσουν την υποτιθέμενη προκατάληψη. Μόνο δύο Δημοκρατικοί συμμετείχαν στην ακρόαση όπου άλλοι Ρεπουμπλικανοί όπως ο Sens. Ο Marsha Blackburn (R-TN) αμφισβήτησε τους εκπροσώπους για το γιατί καταργήθηκαν συγκεκριμένες θέσεις από τα γραφεία τους ή από συντηρητικές ταινίες.

Μόλις τον περασμένο μήνα, ο Πρόεδρος Trump συναντήθηκε με τον ιδρυτή και τον διευθύνοντα σύμβουλο του Twitter Jack Dorsey. Οι εκπρόσωποι του Twitter δήλωσαν ότι η συνάντηση έπρεπε να επικεντρωθεί σε ό, τι έκανε η πλατφόρμα για να βοηθήσει στην επιδημία οπιοειδών και να συζητήσει την υγεία της πλατφόρμας, αλλά αργότερα αναφέρθηκε ότι ο Trump πέρασε ένα σημαντικό μέρος της 30λεπτης συζήτησης με παράπονα ‘οτι χάνει ακόλουθους.

Άλλα μέλη της οικογένειας Trump, όπως ο Don Jr., εξέφρασαν επίσης ανησυχία για την ανατροπή των ακροδεξιών ακτιβιστών. Σε ένα tweet τον περασμένο μήνα, ο μεγαλύτερος γιος του Προέδρου Trump έγραψε: "Η σκόπιμη και υπολογισμένη σίγαση των συντηρητικών στο Facebook και οι υπόλοιποι άνδρες του μονοπωλίου της Big Tech πρέπει να τους τρομάξουν όλους", αφού το Facebook ανακοίνωσε ότι θα απαγόρευε τον θεωρητικό συνωμοσίας Alex Jones μαζί με άλλους ειδήμονες και ακτιβιστές.

Το εργαλείο, το οποίο φιλοξενείται στο Typeform, ζητά από τους χρήστες screenshots και συνδέσμους του παραβατικού περιεχομένου και παρέχει ένα πεδίο κειμένου όπου οι χρήστες μπορούν να περιγράψουν τις ενέργειες επιβολής που έχουν ληφθεί εναντίον τους. Ο χρήστης καλείται επίσης να επιλέξει ανάμεσα στο Facebook, το Twitter, το Instagram, το Youtube ή το "άλλο" ως πλατφόρμα όπου έλαβε χώρα το αδίκημα. (Το Facebook και η Google δεν απάντησαν αμέσως σε ένα αίτημα για σχολιασμό.)

Το εργαλείο συλλέγει επίσης σημαντικές προσωπικές πληροφορίες από το χρήστη και κοντά στο τέλος καλεί τους χρήστες να επιλέξουν μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από τον Πρόεδρο Trump "ώστε να μπορούμε να σας ενημερώσουμε χωρίς να βασίζεστε σε πλατφόρμες όπως το Facebook και το Twitter." Μια ξεχωριστή ερώτηση υποδεικνύει τους χρήστες σε μια εκτεταμένη συμφωνία χρήστη και καθιστά σαφές ότι "κατανοείτε ότι αυτή η φόρμα είναι μόνο για συλλογή πληροφοριών".

Μια μεταγενέστερη ερώτηση ζητάει από το χρήστη πότε υπογράφηκε η Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας "ακριβώς για να επιβεβαιώσετε ότι δεν είστε ρομπότ". Αυτή είναι μια ανορθόδοξη τεχνική αντι-scripting και μια γενικά αναποτελεσματική, δεδομένης της σχετικής απλότητας της αυτόματης εισαγωγής ενός αριθμού .

Νωρίτερα την Τετάρτη, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι δεν θα εγκρίνει πρόσκληση διεθνών ηγετών για την καταπολέμηση του online εξτρεμισμού ως απάντηση στην τραγική λευκή εθνικιστική τρομοκρατική επίθεση στο Christchurch της Νέας Ζηλανδίας. Σε δήλωση, ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι «δεν ήταν επί του παρόντος σε θέση να ενταχθεί στην έγκριση».