Ο λογαριασμός Twitter του Trump δεν παραβιάστηκε γιατί έχει επιπλέον προστασία

Στη χθεσινή μαζική επίθεση στο Twitter, ορισμένοι από τους λογαριασμούς υψηλότερου προφίλ στην υπηρεσία, όπως ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ο Τζο Μπάιντεν, ο Έλον Μόσκ και ο Μπιλ Γκέιτς είχαν καταλάβει τους λογαριασμούς τους για να διενεργήσουν απάτες bitcoin. Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι ο Ντόναλντ Τραμπ, ίσως ο πιο διάσημος χρήστης του Twitter, δεν έπεσε θύμα της επίθεσης, και αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι το Twitter έχει εφαρμόσει επιπλέον προστασία για τον λογαριασμό του.

Σε ένα αναφερόμενο άρθρο για την επίθεση, οι The New York Times γράφουν ότι ο λογαριασμός Twitter του Trump έχει επιπλέον προστασία μετά από «παρελθόντα περιστατικά», αναφέροντας δύο ανώνυμες πηγές - έναν ανώτερο αξιωματούχο του Λευκού Οίκου και έναν υπάλληλο του Twitter. Οι New York Times δεν διευκρίνισαν ποια ήταν αυτά τα παρελθόντα περιστατικά, αλλά θα μπορούσαν να αναφέρονται στο περιστατικό της 2ης Νοεμβρίου 2017, όπου ένας αδίστακτος υπάλληλος απενεργοποίησε τον λογαριασμό του Trump την τελευταία του μέρα στην εταιρεία. Ο λογαριασμός του Trump επέστρεψε στο Twitter 11 λεπτά αργότερα.
"Ένας υπάλληλος του Twitter απενεργοποίησε τον λογαριασμό του Τραμπ τον Νοέμβριο του 2017"

Μια ημέρα μετά την απενεργοποίηση, το Twitter είπε ότι «εφάρμοσε διασφαλίσεις για να αποτρέψει αυτό να ξανασυμβεί». Η εταιρεία δεν έδωσε περαιτέρω πληροφορίες. Ωστόσο, η Wall Street Journal ανέφερε τότε ότι το Twitter είχε ήδη περιορίσει τον αριθμό των υπαλλήλων που θα μπορούσαν να έχουν πρόσβαση στον λογαριασμό του Trump μετά την επανέναρξή του. Αυτά τα εργαλεία συνήθως επιτρέπουν στους υπαλλήλους να αναστείλουν ή να απενεργοποιήσουν τους λογαριασμούς, αλλά δεν τους αφήνουν να κάνουν tweet από αυτούς τους λογαριασμούς, είπε ο WSJ.

Η Motherboard ανέφερε ότι τα άτομα που εμπλέκονται στην επίθεση της Τετάρτης μοιράστηκαν στιγμιότυπα οθόνης ενός εργαλείου διαχειριστή του Twitter που φαίνεται να χρησιμοποιείται για την επίθεση. Και το ίδιο το Twitter είπε ότι τα δικά του συστήματα και εργαλεία υπαλλήλων διακυβεύθηκαν. Εάν αυτά είναι επίσης τα ίδια συστήματα που δεν είχαν πλέον ευρεία πρόσβαση στον λογαριασμό του Trump από το 2017, αυτό θα μπορούσε να έκανε τον λογαριασμό του πιο δύσκολο, αν όχι αδύνατο, να έχει πρόσβαση από το εργαλείο διαχείρισης που χρησιμοποιούσαν οι εισβολείς. Είναι επίσης πιθανό ο λογαριασμός του Trump να προστατεύθηκε περισσότερο μετά την απενεργοποίηση του απατεώνα υπαλλήλου τον Νοέμβριο του 2017.

Το Twitter δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό, οπότε δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι αυτές οι διασφαλίσεις εμπόδισαν τους εισβολείς να εισβάλουν στον λογαριασμό του την Τρίτη. Στην πραγματικότητα, δεν είναι σαφές ότι οι επιτιθέμενοι προσπάθησαν καν. Είτε έτσι είτε αλλιώς, δεν μπήκαν και αυτό θα μπορούσε να αποτρέψει την επιδείνωση μιας ήδη πολύ κακής κατάστασης.