Ο “πατέρας” του τηλεφώνου!

Στις 3 Μαρτίου του 1847, γεννήθηκε ο Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ, μια εμβληματική προσωπικότητα της επιστημονικής κοινότητας, που έμελλε να συνδέσει το όνομα του με το πλέον πολυχρησιμοποιημένο αντικείμενο της εποχής μας, το τηλέφωνο.
Ο γνωστός Αμερικανός εφευρέτης/φυσικός γεννήθηκε στο Εδιμβούργο της Σκωτίας και από μικρή ηλικία εμφάνισε ενδιαφέρον, κυρίως, ως προς την ακουστική. Σημαντικό ρόλο στην καριέρα αλλά και στην ζωή του διαδραμάτισε η μητέρα του, η οποία ήταν κωφάλαλη, αφού ασχολήθηκε για το περισσότερο διάστημα της ζωής του με την δημιουργία μιας παγκόσμιας γλώσσας, που θα καθιστούσε δυνατή την επικοινωνία ανθρώπων με προβλήματα ακοής με τον υπόλοιπο κόσμο.

Αυτή η “ανθρωπιστική πτυχή” του έργου του “επισκιάστηκε” φυσικά από την τεράστια για την ανθρωπότητα ανακάλυψη του τηλεφώνου. Ο Γκράχαμ Μπελ αναπτύσσοντας βασικές αρχές της ακουστικές και μελετώντας γενικότερα τους κανόνες της Φύσης, αντιλήφθηκε τον τρόπο με τον οποίο θα γινόταν εφικτή η μεταφορά, ή καλύτερα, η αποστολή του ήχου μέσω ηλεκτρικού ρεύματος. Κάπως έτσι δημιουργήθηκε το πρώτο τηλέφωνο, μια κατασκευή που έπειτα από έναν αιώνα επρόκειτο να αποτελεί την επιτομή ενός μεγάλου μεριδίου της τεχνολογίας.
Η ζωή του σημαδεύτηκε από τον θάνατο των δύο του αδελφών, από φυματίωση, γεγονός που τον οδήγησε στην Αμερική και στον Καναδά, όπου και θα καταξιωνόταν σταδιακά, ενώ συγχρόνως θα ασκούσε μεγάλο ανθρωπιστικό έργο.
Ο “πατέρας του τηλεφώνου” πέθανε στις 2 Αυγούστου του 1922 αφήνοντας πίσω του μια τεράστια έρευνα, άξιας μελέτης μέχρι σήμερα, μια τόσο μεγάλη κληρονομία για την Επιστήμη, που 6 δισεκατομμύρια άνθρωποι θα γνώριζαν τελικά το όνομα του…

Tags: