Πτώση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Πτωτικές τάσεις επικρατούν σήμερα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, εξαιτίας των ενδείξεων για επιβράδυνση της ανάπτυξης στην παγκόσμια οικονομία. Οι προσδοκίες για λήψη μέτρων τόνωσης της οικονομίας από τις κεντρικές τράπεζες δεν κατόρθωσαν να κάμψουν τις ανησυχίες των επενδυτών.
Στις 11.12 (ώρα Ελλάδος), ο δείκτης FTSEurofirst 300 στο Λονδίνο υποχωρούσε κατά 0,36% στις 5.825,88 μονάδες, ενώ ο γαλλικός δείκτης CAC 40 σημείωνε απώλειες της τάξης του 0,22% στις 3.428,20 μονάδες. Στη Φραγκφούρτη, ο δείκτης DAX σημείωνε οριακή πτώση 0,08% στις 6.939,06 μονάδες.
«Οι αγορές εξακολουθούν να πιστεύουν ότι η λήψη μέτρων [ποσοτικής] χαλάρωσης αποτελεί καλή είδηση για τις προοπτικές της οικονομίας και το επενδυτικό κλίμα και ότι θα συνεχίσει να δίνει ώθηση στις αγορές», σχολιάζει στο Reuters ο Χενκ Ποτς από την Barclays Wealth.
«Μέχρι στιγμής, η παρέμβαση [των κεντρικών τραπεζών] έγκειται στην παροχή βραχυπρόθεσμων κινήτρων και τίθεται ένα μεγάλο ερώτημα σχετικά με τη μακροχρόνια αποτελεσματικότητα αυτών», συμπληρώνει.