Το Facebook λέει ότι το ελάττωμα του Messenger Kids δεν παραβιάζει τον νόμο περί ιδιωτικότητας των παιδιών

Μια επιστολή που στάλθηκε από το Facebook στους Δημοκρατικούς νομοθέτες έχει ρίξει νέο φως στην παραβίαση του Messenger Kids που έλαβε χώρα αυτό το καλοκαίρι - και προκάλεσε νέα αντίδραση από το Κογκρέσο.

Νωρίτερα αυτό το έτος, ένα σφάλμα εφαρμογής στην εφαρμογή Messenger Kids είχε επιτρέψει στα παιδιά να δημιουργήσουν συνομιλίες ομάδας με μη εξουσιοδοτημένους χρήστες. Αυτό παραβίαζε μια βασική υπόσχεση της εφαρμογής, η οποία είχε υποσχεθεί να δώσει στα παιδιά έναν τρόπο να μιλήσουν με φίλους χωρίς να τους εκθέσουν σε ξένους σε απευθείας σύνδεση.

Σε συνέχεια των ειδήσεων, οι γερουσιαστές Ed Markey (D-MA) και Richard Blumenthal (D-CT) έγραψαν στο Facebook για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το ελάττωμα, θέτοντας συγκεκριμένα το ερώτημα εάν η εταιρεία είχε παραβιάσει τον νόμο προστασίας παιδιών ή COPPA). Αλλά η απάντηση του Facebook, που στάλθηκε στις 27 Αυγούστου, καθιστά σαφές ότι η εταιρεία δεν πιστεύει ότι η εφαρμογή τελικά παραβίασε αυτόν τον νόμο.

"Πιστεύουμε ... ότι τα Messenger Kids συμμορφώνονται με την COPPA", ο υπεύθυνος δημόσιας πολιτικής VP Kevin Martin έγραψε στους νομοθέτες, "και είμαστε αφοσιωμένοι στη συνεχή βελτίωσή της για να διασφαλίσουμε ότι όχι μόνο συμμορφωνόμαστε με την COPPA αλλά συναντάμε και υπερβαίνουμε τα υψηλά πρότυπα των γονέων και οικογενειών. "

Η επιστολή δίνει επίσης περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το πότε εμφανίστηκε το ελάττωμα, πότε ανακαλύφθηκε και πότε τελικά είχε διορθωθεί. Σύμφωνα με τον Walker, το σφάλμα εισήχθη τον Οκτώβριο του 2018, μόλις δέκα μήνες μετά την εισαγωγή της εφαρμογής. Το Facebook ανακάλυψε το θέμα το επόμενο έτος, στις 12 Ιουνίου, και ενημέρωσε τον κώδικα για να διορθώσει το θέμα την επόμενη μέρα. Θα ήταν περισσότερο από ένα μήνα αργότερα, στις 15 Ιουλίου, όταν οι γονείς άρχισαν να ενημερώνονται, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του Walker.

"Το Messenger Kids λαμβάνει σοβαρά υπόψη την ιδιωτικότητα και την ασφάλεια των παιδιών και είμαστε αφοσιωμένοι στο να διασφαλίσουμε ότι τυχόν τεχνικά λάθη θα διερευνηθούν και θα αντιμετωπιστούν γρήγορα", δήλωσε ο Martin.

Οι γερουσιαστές Markey και Blumenthal δεν εντυπωσιάστηκαν από την εξήγηση.

"Η απάντηση του Facebook δίνει λίγη διαβεβαίωση στους γονείς ότι το Messenger Kids είναι ένα ασφαλές μέρος για τα παιδιά σήμερα", έγραψαν οι Γερουσιαστές. "Είμαστε ιδιαίτερα απογοητευμένοι που το Facebook δεν δεσμεύθηκε να αναλάβει μια ολοκληρωμένη αναθεώρηση του Messenger Kids για να εντοπίσει επιπλέον σφάλματα ή θέματα ιδιωτικότητας. Εάν το Facebook θέλει την εμπιστοσύνη των παιδιών και των γονέων, πρέπει να κάνει κάτι πολύ καλύτερο από αυτό. Αυτό σημαίνει την απομάκρυνση της τρέχουσας μεθόδου του Facebook και την υιοθέτηση μιας προληπτικής προσέγγισης που καθιστά την ιδιωτικότητα και την ασφάλεια την πρώτη προτεραιότητα της πλατφόρμας -ιδίως για τα παιδιά ".

Το σκάνδαλο έρχεται σε μια δύσκολη στιγμή για το Facebook, καθώς επιδιώκει την συμπαθητική ρύθμιση για το προτεινόμενο νόμισμα του Libra. Μόλις μια εβδομάδα μετά την εμφάνιση των προβλημάτων του Messenger Kids, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου ανακοίνωσε έναν διακανονισμό ύψους 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων με το Facebook για μια σειρά από προηγούμενα ζητήματα ιδιωτικού απορρήτου - μια συμφωνία που πολλοί επικριτές βρήκαν απαράδεκτα ελαφριά.

Δεν είναι ακόμα σαφές εάν η FTC θα λάβει οποιαδήποτε δράση σε απάντηση στο θέμα Messenger Kids, αν και το Facebook λέει ότι ο διακανονισμός δεν θα αποζημιώσει αυτήν την περίοδο την εταιρεία από ένα τέτοιο κοστούμι.

"Είμαστε σε τακτική επαφή με την FTC σε πολλά θέματα και προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων των Messenger Kids", δήλωσε ο Martin στην επιστολή. "Σύμφωνα με την πρακτική μας, επιδιώκουμε να είμαστε συνεργατικοί και να ανταποκριθούμε στις έρευνές τους".