Το Facebook χρηματοδοτεί πείραμα ανάγνωσης μυαλού AI

Το Facebook ανακοίνωσε μια σημαντική ανακάλυψη στο σχέδιό του να δημιουργήσει μια συσκευή που να επιτρέπει στους ανθρώπους να πληκτρολογούν μόνο με τη σκέψη.

Έχει χρηματοδοτήσει μια μελέτη που ανέπτυξε αλγορίθμους μηχανικής μάθησης ικανές να μετατρέψουν την εγκεφαλική δραστηριότητα σε ομιλία.

Εργάστηκε σε ασθενείς με επιληψία που είχαν ήδη ηλεκτρόδια τοποθετημένα στο μυαλό τους για να εκτιμήσουν την προέλευση των επιληπτικών κρίσεων τους, πριν από τη χειρουργική επέμβαση.

Το Facebook ελπίζει ότι θα ανοίξει το δρόμο για μια "πλήρως μη επεμβατική φορητή συσκευή" που μπορεί να επεξεργαστεί 100 λέξεις ανά λεπτό.
«Σπασμοί των μυών»

Οι επιστήμονες του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο ζήτησαν από τους ασθενείς να απαντήσουν δυνατά σε μια λίστα απλών ερωτήσεων πολλαπλών επιλογών που επιλέχθηκαν τυχαία.

Και οι αλγόριθμοι έμαθαν να προσδιορίζουν:

• το ερώτημα που είχαν ερωτηθεί, στο 75% των περιπτώσεων
• την επιλεγμένη απάντησή τους, στο 61% του χρόνου

"Οι περισσότερες από τις προηγούμενες προσεγγίσεις έχουν επικεντρωθεί μόνο στην αποκωδικοποίηση της ομιλίας", δήλωσε ο καθηγητής Eddie Chang, "αλλά εδώ δείχνουμε την αξία της αποκωδικοποίησης και των δύο πλευρών μιας συνομιλίας - τόσο των ερωτήσεων που ακούει κάποιος όσο και όσων λένε σε απάντηση.

"Αυτό ενισχύει τη διαίσθησή μας ότι η ομιλία δεν είναι κάτι που συμβαίνει σε ένα κενό και ότι οποιαδήποτε προσπάθεια να αποκωδικοποιηθεί αυτό που οι ασθενείς με προβλήματα ομιλίας προσπαθούν να πουν θα βελτιωθούν λαμβάνοντας υπόψη το πλήρες πλαίσιο μέσα στο οποίο προσπαθούν να επικοινωνήσουν.

"Επί του παρόντος, οι ασθενείς με απώλεια λόγου λόγω της παράλυσης περιορίζονται στην ορθογραφία λέξεων πολύ αργά χρησιμοποιώντας υπολειπόμενες κινήσεις των ματιών ή συσπάσεις των μυών για τον έλεγχο μιας διασύνδεσης υπολογιστή.

"Αλλά, σε πολλές περιπτώσεις, οι πληροφορίες που χρειάζονται για να παράγουν άπταιτο λόγο εξακολουθούν να υπάρχουν στο μυαλό τους.

«Απλά χρειαζόμαστε την τεχνολογία για να μπορέσουμε να την εκφράσουμε».
'Ασφαλές μέρος'

Ο ερευνητής David Moses δήλωσε: "Είναι σημαντικό να έχουμε κατά νου ότι πετύχαμε αυτό χρησιμοποιώντας ένα πολύ περιορισμένο λεξιλόγιο - αλλά στις μελλοντικές μελέτες ελπίζουμε να αυξήσουμε την ευελιξία και την ακρίβεια του τι μπορούμε να μεταφράσουμε από την εγκεφαλική δραστηριότητα".

Η μελέτη δημοσιεύεται στο Nature Communications.

"Τελικά, οι ερευνητές ελπίζουν να επιτύχουν ταχύτητα αποκωδικοποίησης σε πραγματικό χρόνο 100 λέξεων ανά λεπτό με λεξιλόγιο 1.000 λέξεων και ποσοστό σφάλματος λέξεων μικρότερο από 17%," γράφει το Facebook στο blog του.

"Και αποδεικνύοντας την απόδειξη της ιδέας με τη χρήση εμφυτευμένων ηλεκτροδίων ως μέρος της προσπάθειάς τους να βοηθήσουν τους ασθενείς με απώλεια ομιλίας, ελπίζουμε ότι το έργο του UCSF θα ενημερώσει την ανάπτυξη των αλγορίθμων αποκωδικοποίησης και των τεχνικών προδιαγραφών που απαιτούνται για μια πλήρως μη επεμβατική φορητή συσκευή .

"Αντί να κοιτάζουμε προς τα κάτω σε μια οθόνη τηλεφώνου ή να σπάσουμε έναν φορητό υπολογιστή, μπορούμε να διατηρήσουμε επαφή με τα μάτια και να ανακτήσουμε χρήσιμες πληροφορίες και περιεχόμενο χωρίς ποτέ να χάσουμε ένα κτύπημα".

Εν τω μεταξύ, η εταιρεία Neuralink της Elon Musk έχει υποβάλει αίτηση στις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ για άδεια να αρχίσει να δοκιμάζει τη δική της συσκευή εγκεφαλικού hacking στον άνθρωπο.

Ορισμένοι στο πεδίο πιστεύουν ότι είναι καιρός να σταματήσουμε να εξετάζουμε την ηθική μιας τέτοιας έρευνας και τις δυνατότητες που ανοίγει για το μέλλον.

"Για εμένα, ο εγκέφαλος είναι ο ένας ασφαλής χώρος για την ελευθερία σκέψης, για φαντασιώσεις και για διαφωνία", δήλωσε ο νευρο-ηθικός καθηγητής Nita Farahany στο MIT Review.