Έρχεται ο 1ος αυτοπρογραμματιζόμενος υπολογιστής.

Η Google αποκάλυψε ότι αυτή τη στιγμή δουλεύει πάνω σε ένα πολύ ιδιαίτερο πρότζεκτ, στην κατασκευή ενός υπολογιστή ο οποίος θα μπορεί να προγραμματίζεται μόνος του! Προκειμένου να γίνει αυτό, προσπαθούν να μιμηθούν μερικές από τις ιδιότητες της βραχυπρόθεσμης μνήμης που έχει ο ανθρώπινος εγκέφαλος.

Ο διαδικτυακός κολοσσός βασίζεται στη δουλειά της επιστημονικής ομάδας της εταιρείας Deep Mind, την οποία ίδρυσε πριν λίγα χρόνια ο νευροεπιστήμονονας Ντέμης Χασάμπης και την εξαγόρασε η Google φέτος τον Ιανουάριο, αντί 400 εκατ. δολαρίων

Ο υπολογιστής, με την ονομασία «Neural Turing Machine», συνδυάζει τον τρόπο που δουλεύει ένας συμβατικός υπολογιστής, με τον ευπροσάρμοστο και συνεχώς εξελισσόμενο τρόπο που σκέπτεται ο ανθρώπινος εγκέφαλος. Το υβριδικό μηχάνημα, μαθαίνει καθώς αποθηκεύει νέες μνήμες και στη συνέχεια ανατρέχει σε αυτές για να εκτελέσει λογικές διεργασίες πέρα από αυτές για τις οποίες έχει ήδη προγραμματιστεί.

Φυσικά, δεν λείπουν και τα αρνητικά σχόλια αφού διάφοροι επιστήμονες, έχουν εκφράσει ανησυχίες ότι η εκρηκτική πρόοδος της τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να γυρίσει «μπούμερανγκ», αφού αν οι υπολογιστές αποκτήσουν ευρείες αυτόνομες δυνατότητες προγραμματισμού, δράσης και ελέγχου, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο κάτι να πάει στραβά και να ξεφύγει από τον ανθρώπινο έλεγχο. Για μερικούς, η τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί πιο σοβαρή απειλή και από τα πυρηνικά όπλα.

Tags: