Δύο από τους πρώτους υπαλλήλους πίσω από το WhatsApp έχουν εμφανιστεί με ένα νέο ιδιωτικό κοινωνικό δίκτυο που ονομάζεται HalloApp.
Από τη Δευτέρα, όλοι μπορούν να κάνουν λήψη και να εγγραφούν στο HalloApp στο App Store της Apple και στο Google Play σε συσκευές Android. Υπάρχουν πολλά παράλληλα μεταξύ HalloApp και WhatsApp: η εφαρμογή έχει σχεδιαστεί για ομαδικές ή μεμονωμένες συνομιλίες με στενούς φίλους και συγγενείς, ο μόνος τρόπος με τον οποίο μπορείτε να βρείτε άτομα είναι γνωρίζοντας τον αριθμό τηλεφώνου τους, τα μηνύματα είναι κρυπτογραφημένα και δεν υπάρχουν διαφημίσεις.
Ενώ άλλες νεοσύστατες επιχειρήσεις έχουν προσπαθήσει με την πάροδο των ετών και δεν κατάφεραν να δημιουργήσουν επιτυχημένα κοινωνικά δίκτυα για στενούς φίλους (RIP Path), η γενεαλογία των δύο συνιδρυτών του HalloApp, Neeraj Arora και Michael Donohue, κάνει αυτή τη συγκεκριμένη προσπάθεια αξιοσημείωτη. Και οι δύο εργάστηκαν στο WhatsApp πριν και μετά το Facebook το αγόρασε για 22 δισεκατομμύρια δολάρια. Η Arora ήταν διευθύνων σύμβουλος της WhatsApp έως το 2018 και βασική προσωπικότητα στη διαπραγμάτευση της συμφωνίας στο Facebook. Και ο Donohue ήταν διευθυντής μηχανικής του WhatsApp για σχεδόν εννέα χρόνια πριν φύγει από το Facebook το 2019.
Τόσο η Arora όσο και ο Donohue αρνήθηκαν να πάρουν συνέντευξη για αυτήν την ιστορία, αναφέροντας την επιθυμία να αποφύγουν την προσοχή του Τύπου τόσο νωρίς στη διάρκεια ζωής της εφαρμογής. Αλλά κάθισαν πρόσφατα για μια συνέντευξη στο podcast του "Follow Your Different" του Christopher Lochhead, στο οποίο η Arora είπε, "Νομίζω ότι ο καλύτερος τρόπος για να αναπτυχθείς είναι να δημιουργήσεις ένα εκπληκτικό προϊόν για το οποίο οι άνθρωποι αγαπούν να λένε στους φίλους και την οικογένειά τους".
Το HalloApp χωρίζεται σε τέσσερις κύριες καρτέλες - μια αρχική ροή αναρτήσεων από τους φίλους σας, ομαδικές συζητήσεις, μεμονωμένες συνομιλίες και ρυθμίσεις - και η συνολική αισθητική του είναι πολύ ελάχιστη. Δεν υπάρχουν αλγόριθμοι ταξινόμησης αναρτήσεων ή ομαδικών συζητήσεων.
Η Arora παρουσίασε τη φιλοσοφία πίσω από το HalloApp σε μια δημοσίευση blog της εταιρείας τη Δευτέρα, στην οποία την τοποθετεί ως το αντίδοτο στα παραδοσιακά κοινωνικά μέσα που βασίζονται στην εμπλοκή ή στο «τσιγάρο του 21ου αιώνα».
«Φανταστείτε ότι οι φίλοι σας στο διαδίκτυο ήταν οι πραγματικοί σας φίλοι», έγραψε. "Φανταστείτε ότι η ροή σας δεν ήταν γεμάτη με άτομα και αναρτήσεις που δεν σας ενδιαφέρουν. Φανταστείτε να κάνετε κύλιση σε σημαντικές στιγμές και να δείτε τι θέλετε να δείτε - όχι αυτό που ο αλγόριθμος ήθελε να δείτε. Φανταστείτε να μην αντιμετωπίζεστε σαν προϊόν. "
Ενώ η ανάρτηση ιστολογίου δεν ονομάζει συγκεκριμένα το Facebook, δεν είναι μυστικό ότι οι δύο συνιδρυτές του WhatsApp, ο Jan Koum και ο Brian Acton, άφησαν το Facebook για διαφωνίες σχετικά με τα σχέδια για τη δημιουργία εσόδων από το WhatsApp με διαφημίσεις. Ο Acton, ο οποίος χρηματοδοτεί τώρα την κρυπτογραφημένη εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Signal, έγραψε διάσημα το "#deletefacebook" κατά τη διάρκεια του σκανδάλου του Cambridge Analytica. Το WhatsApp εξακολουθεί να μην έχει διαφημίσεις, αλλά το Facebook έκανε πρόσφατα μια ώθηση για να κάνει τις επιχειρήσεις να πωλούν αγαθά και να αλληλεπιδρούν με πελάτες στην εφαρμογή.
Τελικά, το HalloApp σκοπεύει να χρεώσει τους χρήστες για λειτουργίες με συνδρομή, μιμείται τον τρόπο με τον οποίο το WhatsApp είχε αρχικά δημιουργήσει έσοδα πριν το αγοράσει το Facebook. Προς το παρόν, η εταιρεία των 12 ατόμων διαθέτει ένα μη γνωστό χρηματικό ποσό που συγκέντρωσαν οι επενδυτές από τους επενδυτές.