Διαδίκτυο με ταχύτητες άνω των 100 Mbps στο 70% των γραμμών

Πρόσβαση σε ταχύτητες σύνδεσης στο διαδίκτυο τουλάχιστον 100 Mbps θα έχει το 60% με 70% των νοικοκυριών το φθινόπωρο του 2019, έπειτα δηλαδή από την ολοκλήρωση των επενδύσεων των τηλεπικοινωνιακών παρόχων που βρίσκονται σε εξέλιξη στο πλαίσιο του κανονισμού της ΕΕΤΤ (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων) για την ανάπτυξη δικτύων νέας γενιάς (NGA).

Η παραπάνω εκτίμηση ανήκει στη διοίκηση της Wind η οποία παρουσίασε την Παρασκευή στην Καλαμάτα πιλοτικό NGA δίκτυο, καθώς και συνολικά τον σχεδιασμό της για τα δίκτυα νέας γενιάς.

Απαιτήσεις της Ψηφιακής Ατζέντας
Η προαναφερόμενη κάλυψη, τουλάχιστον 100 Mbps για το 60% με 70% των νοικοκυριών, καλύπτει τις απαιτήσεις της Ψηφιακής Ατζέντας 2020 που έχει τεθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (διαθεσιμότητα πρόσβασης στο διαδίκτυο με ταχύτητα πρόσβασης άνω των 30 Mbps για το σύνολο του πληθυσμού και 50% των νοικοκυριών με ταχύτητα πρόσβασης άνω των 100 Mbps) ειδικά εφόσον αξιοποιηθούν συμπληρωματικά και οι διαθέσιμοι πόροι από το τρέχον ΕΣΠΑ συνολικού προϋπολογισμού 360 εκατ. ευρώ, που περιλαμβάνονται στο Εθνικό Ευρυζωνικό Σχέδιο για να καλυφθούν και οι περιοχές χωρίς εμπορικό ενδιαφέρον.

Υπενθυμίζεται πως ο ΟΤΕ έχει ανακοινώσει ότι στην τετραετία θα επενδύσει στα δίκτυα σταθερής στην Ελλάδα περί τα 700 εκατ. ευρώ, ενώ πρόσφατα μίλησε για ακόμα 200 εκατ. ευρώ που θα προστεθούν στις συνολικές επενδύσεις του ομίλου, οι οποίες διαμορφώνονται σε 1,5 δισ. από 1,3 δισ. ευρώ που είχε αρχικά ανακοινωθεί (σταθερή, κινητή σε όλες τις χώρες που δραστηριοποιείται). Επενδύσεις συνολικού ύψους 500 εκατ. ευρώ η καθεμιά, με το μεγαλύτερο μέρος αυτών να αφορά τα δίκτυα νέας γενιάς (σταθερά και κινητά) έχουν ανακοινώσει η Vodafone και η Wind. Επίσης, όπως έχει ανακοινωθεί, υπό διερεύνηση είναι πιθανή επένδυση έως 500 εκατ. ευρώ τα επόμενα 7 χρόνια από τη Forthnet σε συνεργασία με την κατασκευάστρια τηλεπικοινωνιακών υποδομών ZTE.

Κάλυψη 500.000 γραμμών από τη Wind
Σύμφωνα με το πλάνο για την ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών που έχει καταθέσει η Wind Ελλάς στην ΕΕΤΤ, η συνολική επένδυση της εταιρείας θα καλύψει έως και 500.000 γραμμές σε επιλεγμένες γεωγραφικές περιοχές ανά την Ελλάδα, συμπεριλαμβάνοντας και περιοχές όπου η οπτική ίνα θα φτάνει έως το σπίτι του χρήστη. Οι περιοχές στις οποίες η Wind θα κατασκευάσει ιδιόκτητο δίκτυο οπτικών ινών, εφόσον λάβει σχετική έγκριση από τη ρυθμιστική αρχή, είναι επιλεγμένες περιοχές Αττικής και Θεσσαλονίκης, η Καλαμάτα, η Λάρισα και το Ηράκλειο Κρήτης.

Οι 500.000 γραμμές είναι περίπου το 12,5% των συνολικών στη χώρα. Πληροφορίες αναφέρουν πως αντίστοιχο αποτέλεσμα θα έχουν και οι επενδύσεις της Vodafone, κάτι που σημαίνει ότι στο τέλος του κύκλου των επενδύσεων το δίκτυο πρόσβασης NGA θα είναι ιδιοκτησίας ΟΤΕ κατά 75% (κατά προσέγγιση), με το υπόλοιπο 25% να ανήκει σε Wind και Vodafone. Για πρώτη φορά και ο ΟΤΕ θα αγοράζει χονδρική από την υπόλοιπη αγορά.

Δεν υπάρχουν εκτιμήσεις για το πώς θα διαμορφωθούν τα μερίδια εφόσον στον κύκλο αυτών των επενδύσεων θα μπει και η Forthnet, καθώς η συμμετοχή της στη δεύτερη φάση της ανάθεσης περιοχών για την ανάπτυξη δικτύων NGA (ή κανονισμού για το vectoring όπως επίσης αποκαλείται) ανακοινώθηκε σχετικά πρόσφατα, χωρίς από την πλευρά της διοίκησής της να έχουν απαντηθεί κρίσιμα ερωτήματα όπως το πώς θα εξασφαλίσει την αναγκαία χρηματοδότηση. Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, η ΕΕΤΤ στις αρχές Ιουνίου θα ανακοινώσει πώς κατανέμονται οι περιοχές ανάπτυξης NGA μεταξύ των Vodafone, Wind και Forthnet.

Έχει προηγηθεί η ανακοίνωση της Επιτροπής για την ανάληψη της υποχρέωσης του ΟΤΕ να αναβαθμίσει σε αρχιτεκτονική NGA 11.854 υπαίθριες καμπίνες (τα γνωστά καφάο) οι οποίες βρίσκονται σε καλωδιακή απόσταση μεγαλύτερη των 550 μέτρων από τα Αστικά Κέντρα (ΑΚ) και οι οποίες υπάγονται σε 168 ΑΚ (κάλυψη μεγαλύτερη από 80%) μέχρι και την 6η Οκτωβρίου 2017.

Βάσει των όσων λένε στελέχη των τριών μεγάλων εταιρειών, που έχουν αποκαλύψει σε γενικές γραμμές τον σχεδιασμό τους, σε περιοχές με εμπορικό ενδιαφέρον η οπτική ίνα θα φθάσει μέχρι τα κτήρια ή τα σπίτια (FTTB - FTTH).

Κληθείς να σχολιάσει την άποψη ότι είναι δυνατή η άμεση εγκατάσταση οπτικής ίνας σε όλη τη χώρα, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Wind Νάσος Ζαρκαλής, κατά την παρουσίαση του πιλοτικού δικτύου στην Καλαμάτα, σημείωσε πως προφανώς θα ήταν καλό να στρωθεί οπτική ίνα παντού. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «χρειάζεται να είμαστε ρεαλιστές ως προς τις δυνατότητες της χώρας». Σύμφωνα με τον ίδιο, ιδιαίτερα για την Ελλάδα «είναι κρίσιμο να συμμετέχει άμεσα στον ψηφιακό μετασχηματισμό της παγκόσμιας οικονομίας. Η ψηφιακή οικονομία τρέχει με 7 φορές μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης διεθνώς και είναι μια ευκαιρία που δεν αντέχουμε να προσπεράσουμε. Τα θεμέλια για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας μας είναι τα ευρυζωνικά δίκτυα υπέρ υψηλών ταχυτήτων».

Κατά την άποψη του κ. Ζαρκαλή, «για πρώτη φορά έπειτα από πολλά χρόνια η χώρα βρίσκεται σε μια πολύ καλή συγκυρία. Έχει το νομοθετικό και ρυθμιστικό πλαίσιο και έχει παρόχους ικανούς να επενδύσουν στα δίκτυα νέας γενιάς. Απαιτείται όμως σοβαρότητα και δέσμευση από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και τις παραγωγικές δυνάμεις. Αν θέλουμε η κοινωνία του Gigabit να μη μείνει σύνθημα, πρέπει να διασφαλίζονται ίσοι όροι ανταγωνισμού για όλους, να διευκολυνθούν οι ιδιωτικές επενδύσεις, να βοηθήσουν οι αρχές και οι δήμοι για να χτίζονται τα δίκτυα και να καταργηθεί η υπερ-φορολόγηση των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών».

Τεχνολογίες NGA - ταχύτητες σύνδεσης
Fiber to the Curb (FttC): Τοποθέτηση ίνας μέχρι την καμπίνα (ΚΑΦΑΟ), όπου μετά η υπηρεσία δίνεται με το υπάρχον καλώδιο χαλκού έως τον τελικό χρήστη. Σε αυτήν την περίπτωση, όπου χρησιμοποιούνται οι τεχνολογίες VDSL vectoring / vplus και G.fast, τα αποτελέσματα της πιλοτικής λειτουργίας έδειξαν ότι επιτυγχάνονται ταχύτητες από 50 έως 200/300+ Mbps.
Fiber to the Building (FttΒ): Τοποθέτηση οπτικής ίνας μέχρι το κτήριο, όπου μετά η υπηρεσία δίνεται με τον υπάρχοντα χαλκό από το ισόγειο έως το κάθε σπίτι. Πρόκειται για την τεχνολογία G.fast που εξασφαλίζει ταχύτητες άνω των 300 Mbps και έως 800 Mbps.
Fiber to the Home (FttH): Τοποθέτηση οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι και τον τελικό χρήστη που απογειώνει την εμπειρία σύνδεσης με το διαδίκτυο, αγγίζοντας ταχύτητες έως και 1 Gbps.

Πάνω από 250 Mbps στην Καλαμάτα
Η Καλαμάτα δύναται να καταστεί η πρώτη πόλη που θα συνδεθεί στο διαδίκτυο με υπερ-υψηλές ταχύτητες. Όπως ανακοίνωσε η Wind, είναι έτοιμη να ολοκληρώσει μέχρι τέλος Ιουλίου το ιδιόκτητο δίκτυο οπτικών ινών που κατασκευάζει στην πόλη, εφόσον πάρει την έγκριση από την ΕΕΤΤ. Με αυτό θα καλύπτεται το 88% των γραμμών της πόλης και οι κάτοικοι της Καλαμάτας θα απολαμβάνουν ταχύτητες που κατά μέσο όρο θα ξεπερνούν τα 250 Mbps, βιώνοντας μια πολύ διαφορετική εμπειρία συνδεσιμότητας σε σύγκριση με σήμερα που οι ταχύτητες δεν αγγίζουν καν τα 24 Mbps (ADSL) ή φτάνουν έως τα 50 Mbps (VDSL).

Κατά τη διάρκεια της σχετικής παρουσίασης ο γενικός διευθυντής Σταθερής Τηλεφωνίας και B2B της Wind, Αντώνης Τζωρτζακάκης, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «εκατό τελικοί χρήστες είναι ήδη συνδεδεμένοι στο πιλοτικό ιδιόκτητο δίκτυο οπτικών ινών και δοκιμάζουν διαφορετικές τεχνολογίες. Τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά και αποδεικνύουν τις μοναδικές δυνατότητες που έχουν οι συγκεκριμένες αρχιτεκτονικές οπτικών ινών (FTTC/B/H) σε συνδυασμό με τις καινοτόμες τεχνολογίες πρόσβασης (Vplus και G.fast)».

Σχολιάζοντας επίσης το προνόμιο της πόλης να γίνει η πρώτη ευρυζωνική στην Ελλάδα, ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας τόνισε: «Είμαστε ικανοποιημένοι με την κατασκευή ιδιόκτητου δικτύου οπτικών ινών από τη Wind στην Καλαμάτα. Τα τεράστια οφέλη για τις επιχειρήσεις, τον τουρισμό, την ποιότητα ζωής, την ελκυστικότητα επενδύσεων, την τοπική οικονομία γενικώς, είναι προφανή και αυτονόητα. Η δημοτική αρχή της Καλαμάτας στήριξε αυτό το έργο και θα συμβάλει στην αξιοποίηση των δυνατοτήτων που αυτό παρέχει, γιατί αυτό εξυπηρετεί το συμφέρον της Καλαμάτας και των δημοτών μας».