Είναι φρούτο ή λαχανικό;

Υπάρχει μεγάλη σύγχυση σχετικά με τη ντομάτας, κι αυτό γιατί τα στοιχεία που ορίζουν τα φρούτα και τα λαχανικά διαφέρουν ανάλογα ποιον θα ρωτήσεις. Είναι στην ουσία μια διαμάχη ανάμεσα στους κηπουρούς και τους μάγειρες. Χυμώδες μέρος του φυτού που περιείχε τους σπόρους και προέκυπτε από το άνθος του φυτού.

Στη βοτανική ένα φρούτο θεωρείται φρούτο με βάση τους σπόρους του. Όπως επισημαίνει το Merriam-Webster, "με την αυστηρά βοτανική έννοια, [ένα φρούτο είναι] το σαρκώδες ή ξηρό μέρος του φυτού που περιέχει τους σπόρους και προκύπτει από το άνθος του φυτού. Βερίκοκα, μπανάνες και σταφύλια, καθώς και τα φασόλια, το καλαμπόκι, οι ντομάτες, τα αγγούρια, και (με το κέλυφος τους) τα βελανίδια και τα αμύγδαλα, είναι όλα τεχνικά φρούτα".

Ωστόσο, στον κόσμο της μαγειρικής, τα φυτά που είναι πιο αλμυρά από τα γλυκά παραδοσιακά θεωρούνται λαχανικά. Αυτό σημαίνει πως οι μελιτζάνες και οι ντομάτες περιλαμβάνονται στην κατηγορία των λαχανικών. Η διαμάχη αυτή διευθετήθηκε στ αλήθεια από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ στην υπόθεση Nix κατά Hedden, στην οποία καθορίζεται το 1893 ότι η ντομάτα μπορεί να φορολογηθεί ως λαχανικό (και ως εκ τούτου είναι ένα λαχανικό), όπως ακριβώς την ορίζει η μαγειρική.