Λείπει ο καθηγητής και έχετε κενό? Μη χαίρεστε θα σας αναπληρώσει το ολόγραμμά του!

Θεωρούσατε ως τώρα ότι για την διδασκαλία ενός μαθήματος είναι απαραίτητη η φυσική παρουσία ενός καθηγητή? Στη σχολή διοίκησης επιχειρήσεων του πανεπιστημίου Imperial στο Λονδίνο, οι φοιτητές πολύ σύντομα πρόκειται να διδάσκονται με έναν πολύ πρωτότυπο τρόπο διαψεύδοντας τις έως τώρα κατεστημένες αντιλήψεις! Πολύ σύντομα θα είναι το πρώτο πανεπιστήμιο όπου θα δίδονται διαλέξεις από ολογράμματα καθηγητών αλλά και άλλων προσκεκλημένων ομιλητών. Η αρχή θα γίνει από το τμήμα των μεταπτυχιακών φοιτητών της διοίκησης επιχειρήσεων και πρόκειται σύντομα να επεκταθεί και στα υπόλοιπα τμήματα του Imperial μιας και σκοπός είναι η εκτεταμένη χρήση της νέας αυτής τεχνολογίας. Όπως λέγεται τα ολογράμματα προσφέρουν μια αίσθηση παραπλήσια σε αυτήν της φυσικής παρουσίας μιας και οι φοιτητές θα τους βλέπουν κανονικά ολόκληρους μπροστά τους σε πραγματικό χρόνο. Οι καθηγητές και ομιλητές γενικά που πρόκειται να δώσουν μια διάλεξη θα κοιτούν μια οθόνη υψηλής ανάλυσης μέσω της οποίας θα μπορούν να βλέπουν κ εκείνοι το ακροατήριο τους και να αλληλεπιδρούν μαζί του, να δέχονται δηλαδή ερωτήσεις και να απαντούν.

Θα είναι εφικτό να παρουσιάζονται ταυτόχρονα περισσότερα από ένα ολογράμματα στους φοιτητές όπου χρειάζεται να υπάρχουν περισσότεροι ομιλητές. Άλλοι θα είναι ενδεχομένως παρόντες με το φυσικό τρόπο και άλλοι με τα ολογράμματα τους είτε για να δώσουν επιμέρους διαλέξεις είτε και να γίνει μια διάσκεψη μεταξύ τους και να δέχονται ερωτήματα κι από τους φοιτητές. Αντιστρόφως το ίδιο ολόγραμμα θα μπορεί να παρουσιάζεται σε περισσότερα του ενός ακροατήρια, σε διαφορετικές αίθουσες και να αλληλεπιδρά με κάθε ένα από τα διαφορετικά ακροατήρια. Επιπλέον τέτοιου είδους διαλέξεις θα μπορούν να προβάλλονται και μαγνητοσκοπημένες, ωστόσο όμως στην περίπτωση αυτή, όπως είναι λογικό, τα ολογράμματα δε θα μπορούν να δέχονται ερωτήσεις και να απαντούν σε αυτές.

Την αρχική σύλληψη και υλοποίηση της τεχνολογικής αυτής εξέλιξης στο χώρο της εκπαίδευσης είχε η εταιρία Arht Media που εδρεύει στον Καναδά και θα ξεκινήσει να χρησιμοποιείται εντατικά από τις έξι κορυφαίες σχολές διοίκησης επιχειρήσεων στον κόσμο. Η εξάπλωση της χρήσης της θα θεωρείται αναβάθμιση των μέσων διδασκαλίας, το κατά πόσον όμως θα επιτευχθεί στο μεγαλύτερο ποσοστό θα εξαρτηθεί από την απήχηση που θα έχει στους νέους καθώς υπάρχουν αμφιβολίες για το κατά πόσον οι φοιτητές θα προτιμούν να διδάσκονται από ένα ολόγραμμα και όχι από έναν καθηγητή με τον καθιερωμένο παραδοσιακό τρόπο.