Μύθοι & αλήθειες για την προστασία του Η/Υ.

Ένα απο τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι χρήστες ηλεκτρονικών υπολογιστών είναι οι ιοί, οι οποίοι πολλές φορές είναι υπαίτιοι για ζημιές ή ακόμα και καταστροφές υπολογιστών.

Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι γιατί οι ιοί που κυκλοφορούν σήμερα είναι τελείως διαφορετικοί απο όσους είχαμε συναντήσει στο παρελθόν. Γι’αυτό είναι πολύ βασικό να κατανοήσουμε τις διαφορές που έχουν προκύψει στους σημερινούς ιούς, των οποίων η μορφή δεν έχει καμμία σχέση με την προηγούμενη.

1. Μόνο αρχεία με κατάληξη .exe (τα εκτελέσιμα που μπορούν να τρέξουν μόνα τους) μπορεί να είναι μολυσμένα με ιό.
Αυτό φυσικά και δεν ισχύει, καθώς υπάρχουν πολλές καταλήξεις αρχείων που πιθανότατα να είναι μολυσμένα απο ιούς.

2. Έχω παραπάνω από ένα πρόγραμμα προστασίας στον υπολογιστή μου.
Το ιδανικό είναι να έχετε ένα και καλό πρόγραμμα προστασίας στον υπολογιστής σας, το οποίο λειτουργεί κανονικά, κάνει όλες τις απαραίτητες ενημερώσεις και δεν έχει λήξει.

3. Καταλαβαίνω πότε ο υπολογιστής μου έχει ιό.
Αυτό μπορεί να ήταν όντως εύκολο να το αντιληφθεί κανείς, αλλά 10 χρόνια πριν. Πλέον, η μορφή των νέων ιών είναι τέτοια, ώστε να μην ανιχνεύονται εύκολα.

4. Ένας ιός δεν μπορεί να βλάψει μηχανικά τον υπολογιστή μου.
Όπως είπαμε και πριν ο σκοπός των ιών έχει αλλάξει πλέον και δεν περιορίζονται άπλα στο να «καθυστερούν τον υπολογιστή» αντιθέτως υπάρχουν συγκεκριμένοι ιοί οι οποίοι φτιάχνονται αποκλειστικά για να προσβάλουν το hardware των υπολογιστών και ο πιο συχνός στόχος αυτών είναι ο σκληρός τους δίσκος.

Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν να κατανοήσουμε πως οι καιροί έχουν αλλάξει και μαζί τους οι επιθέσεις απο ιούς, η αντιμετώπιση τους και η πρόληψη για τέτοιου είδους θέματα.

Tags: