Νέα αγωγή κατηγορεί την Amazon για καθορισμό τιμών e-book

Η Amazon αντιμετωπίζει μια νέα αγωγή που ισχυρίζεται ότι μια συμφωνία μεταξύ της εταιρείας και πέντε εκδοτών βιβλίων έχει δημιουργήσει υψηλότερες τιμές στα ηλεκτρονικά βιβλία, ανέφερε η Wall Street Journal.

Η αγωγή που κατατέθηκε από το δικηγορικό γραφείο Hagens Berman σε ομοσπονδιακό περιφερειακό δικαστήριο της Νέας Υόρκης, ισχυρίζεται ότι οι εκδότες πληρώνουν υψηλές προμήθειες και άλλα έξοδα στην Amazon, γεγονός που με τη σειρά του αυξάνει την τιμή λιανικής των ηλεκτρονικών βιβλίων που πωλούνται στην πλατφόρμα. Λόγω της συμφωνίας μεταξύ της Amazon και των εκδοτών - HarperCollins Publishers, Hachette Book Group, Penguin Random House, Simon & Schuster και Macmillan - η τιμή του Amazon είναι η τιμή που οι εκδότες χρεώνουν και σε άλλους λιανοπωλητές, εμποδίζοντας άλλους πωλητές να προσφέρουν το e- βιβλία σε χαμηλότερες τιμές, σύμφωνα με την αγωγή.

Η αγωγή ισχυρίζεται ότι οι πέντε εκδότες αντιπροσωπεύουν το 80 τοις εκατό των βιβλίων που πωλούνται στις ΗΠΑ και χαρακτηρίζει τη συμφωνία ως «συνωμοσία για τον καθορισμό της λιανικής τιμής των ηλεκτρονικών βιβλίων», η οποία υποστηρίζει ότι αποτελεί παραβίαση του αντιμονοπωλιακού νόμου.

Σε μια άλλη αγωγή e-book το 2012, το Υπουργείο Δικαιοσύνης κατηγόρησε την Apple ότι συνωμοτεί με μεγάλους εκδότες βιβλίων σε μια προσπάθεια να ανταγωνιστεί την Amazon, διογκώνοντας τιμές e-book πάνω από την τιμή των 9,99 $ που προτίμησε η Amazon. Ο Hagens Berman ήταν επίσης επικεφαλής σύμβουλος στην υπόθεση Apple. Οι εκδότες εγκαταστάθηκαν, αλλά η Apple πήγε στο δικαστήριο και έχασε, τελικά συμφώνησε για μια διευθέτηση 450 εκατομμυρίων δολαρίων, με 400 εκατομμύρια δολάρια που εκδόθηκαν ως επιστροφές χρημάτων στους καταναλωτές. Η Apple αρνήθηκε οποιαδήποτε παραβίαση όσον αφορά την τιμολόγηση του e-book.

Η Amazon αρνήθηκε να σχολιάσει, όπως και το Penguin Random House. Οι άλλοι εκδότες που αναφέρονται στην αγωγή δεν απάντησαν αμέσως σε αιτήματα για σχόλιο την Κυριακή.