Οι τάσεις της τεχνολογίας, οι κίνδυνοι και ευθύνες

Η τεχνολογία ‘χτυπά’ την πόρτα των καταναλωτών, συγχρόνως δημιουργεί νέα ερωτηματικά και ευθύνες. Οι εξελίξεις στο κλάδο της τεχνολογίας  τρέχουν χωρίς, ταυτοχρόνως να υπάρχει εκσυγχρονισμός του νομικού πλαισίου. Drones, IoT, Voice Interfaces, Οικονομία διαμοιρασμού, μιλένιαλς, VR και AR πραγματικότητα αλλάζουν τα δεδομένα των κινδύνων και των ευθυνών

Drones
H διάδοση των drones, ως χόμπι αυξάνεται, ωστόσο τα ερωτηματικά για το πώς θα αντιμετωπιστεί μία περίπτωση ατυχήματος μένουν αναπάντητα.

IoT
Τα λάθη στην τεχνολογία αυξάνουν τις αξιώσεις για αποζημιώσεις και στο σημείο αυτό υπενθυμίζεται ότι κανείς δεν είχε προβλέψει το φιάσκο του Galaxy Note 7 της Samsung με την ανάκληση 2,5 εκατομμυρίων συσκευών κινητής τηλεφωνίας για λόγους ασφαλείας.
Μέχρι το 2020 θα υπάρχουν πάνω από 20 δισεκατομμύρια διασυνδεδμένες συσκευές (IoT) στο κόσμο από περίπου 6,4 δισεκατομμύρια που είναι τώρα σύμφωνα με την Gartner. Παρά τον αστρονομικό αυτόν αριθμό και τον αντίκτυπο που θα υπάρχει στην κοινωνία και οικονομία δεν έχουν γίνει σοβαρά βήματα που να αφορούν στην ασφάλεια των συσκευών αυτών.

Εξυπνες οικίες
Από την άλλη πλευρά η τάση της ανάπτυξης της αποκαλούμενης «έξυπνης οικίας» λαμβάνει τεράστιες διαστάσεις. Η διασύνδεση μίας οικίας με τις νέες συσκευές ψηφιακής τεχνολογία έχουν την δυνατότητα να προλαμβάνουν ατυχήματα όπως την πυρκαγιά με την χρήση αισθητήρων. Πρόκειται για συσκευές απλές στην χρήση αλλά χωρίς να συνοδεύονται από σοβαρά πρότυπα ασφαλείας.

Always-on voice
Καθώς οι συσκευές όπως οι Amazon Echo και Google Home εισβάλλουν στις οικίες, εισερχόμεθα σε μία νέα εποχή της φωνητικής διεπαφής. Οι φωνητικές διεπαφές συνδέουν άμεσα τον καταναλωτή με τον κόσμο της τεχνητής νοημοσύνης. Οι συσκευές αυτές ακούν και στέλνουν δεδομένα, δίνουν οδηγίες, απαντούν κτλ. Μέσα από αυτές την χρήση αυτών των συσκευών ελλοχεύει ο κίνδυνος της παραβίασης των προσωπικών δεδομένων.

Οικονομία του διαμοιρασμού
Τελευταίως η έννοια της οικονομίας του διαμοιρασμού γίνεται όλο και πιο αποδεκτή. Υπηρεσίες, όπως η AirBnB και  VRBO δίνουν  την δυνατότητα στους καταναλωτές να αποταμιεύσουν κάποια χρήματα ενοικιάζοντας την οικία τους, Ωστόσο δεν έχει καθοριστεί το πώς θα ασφαλίζονται αυτά τα διαμερίσματα, οι οικίες
Πώς θα μοιράζονται οι ευθύνες αν μία συσκευή χαλάσει από έναν περιστασιακό ενοικιαστή.

Μιλένιαλς
Οι τραπεζίτες / ασφαλιστές θα πρέπει να δώσουν κίνητρα στους μιλένιαλς μέσω των ψηφιακών καναλιών που διαθέτουν να αγοράσουν προγράμματα που θα καλύπτουν τις ανάγκες τους, ωστόσο ακόμα δεν έχουν γίνει μελέτες για την ασφαλή μετάδοση και χρήση αυτών των υπηρεσιών.

VR / AR
Οι δυνατότητες των συσκευών  εικονικής πραγματικότητα VR και η επαυξημένης πραγματικότητα AR είναι ατελείωτες. Δεν πρόκειται όμως για συσκευές παιχνιδιών. Ενώ, οι συσκευές εικονικής πραγματικότητας μας ταξιδεύουν σε έναν άλλο κόσμο, οι συσκευές επαυξημένης πραγματικότητας μας βυθίζουν στο πραγματικό κόσμο. Οι ευθύνες από τις ζημιές που προκαλούν οι συσκευές αυτές  δεν έχουν καθοριστεί ξεκάθαρα.