Το Snapchat ετοιμάζεται να μπει στο χρηματιστήριο!

Η ΙΡΟ (Initial Public Offering, η είσοδος στο αμερικανικό χρηματιστήριο) θα είναι μια από τις πιο σημαντικές των τελευταίων ετών, και, όπως αναφέρει ο Guardian, ίσως να είναι η μεγαλύτερη στις ΗΠΑ από τότε που η κινεζική Alibaba έκανε το δικό της ντεμπούτο, στα 168 δισ. το 2014. Η κίνηση αυτή θα καθιερώσει τον ιδρυτή, τον 26χρονο Έβαν Σπίγκελ, ως έναν από τους πλουσιότερους και ισχυρότερους ανθρώπους στον κόσμο της τεχνολογίας.

Ωστόσο, θα πρόκειται για μια συνήθιστη διαδικασία, καθώς δεν θα πωληθούν μετοχές με δικαίωμα ψήφου, με τους ιδρυτές να διατηρούν τον πλήρη έλεγχο, ακόμα και αφού συγκεντρώσουν κεφάλαια στο χρηματιστήριο. Σημειώνεται πως οι περισσότερες άλλες εταιρείες, όπως η Alphabet (Google) και το Facebook έχουν δομές που δίνουν περισσότερα δικαιώματα στους ιδρυτές, αλλά είναι ασυνήθιστο να μην πωλούνται καθόλου μετοχές με δικαίωμα ψήφου.

Η αίτηση της Snap στην Securities and Exchange Commussion έδωσε τους δυνάμει επενδυτές μια εικόνα για τα οικονομικά της εταιρείας. Η εταιρεία είχε 158 εκατ. ημερησίως ενεργούς χρήστες κατά μέσο όρο στο τρίμηνο που έλαβε τέλος στις 31 Δεκεμβρίου 2016, αύξηση 48% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2015. Τα έσοδα, κυρίως από διαφημίσεις, έχουν αυξηθεί κατακόρυφα: Το 2016 η Snap είχε 404,5 εκατ. δολάρια, τη στιγμή που το 2015 ήταν στα 58,7 εκατ. Ωστόσο, υπάρχει μεγάλη ζημία: Η εταιρεία παρουσίασε καθαρή ζημία 514,6 εκατ. δολαρίων από το 2016.

Το Snapchat είναι μια υπηρεσία μηνυμάτων που επιτρέπει την αποστολή βίντεο, φωτογραφιών ή άλλων μηνυμάτων με φίλτρα που αλλάζουν το πρόσωπο και τη φωνή. Έχει συνεργαστεί με άλλες εταιρείες και διασήμους για την παροχή περιεχομένου μέσω της υπηρεσίας «Discover», ενώ πρόσφατα έκανε κίνηση και σε διαφορετικά «νερά», με την πώληση των γυαλιών με κάμερα Spectacles, που σημείωσαν επιτυχία την περίοδο των χριστουγεννιάτικων διακοπών.

Το Facebook είχε προσπαθήσει να αγοράσει το Snapchat, ωστόσο ο Σπίγκελ είχε απορρίψει την προσφορά, ύψους 3 δισ. δολαρίων, του ιδρυτή του Facebook, Μαρκ Ζάκερμπεργκ, το 2013, όταν το Snapchat είχε 5 εκατ. ημερησίως ενεργούς χρήστες. Η Snap Inc θεωρείται ανταγωνίστρια του Facebook, και απευθύνεται σε νεαρότερο κοινό (πλέον) σε σχέση με το καθιερωμένο κυρίαρχο κοινωνικό δίκτυο.