Στα πλαίσια του Electronic Governance Act και ενός νέου νομοσχεδίου, το οποίο ψηφίστηκε από το βουλγαρικό κοινοβούλιο, κάθε λογισμικό, η χρήση του οποίου θα προορίζεται για τα υπολογιστικά συστήματα των κυβερνητικών υπηρεσιών, οφείλει να είναι ανοιχτού κώδικα.
Η ανακοίνωση πραγματοποιήθηκε από τον Bozhidar Bozhanov, έναν 27χρονο μηχανικό λογισμικού και σύμβουλο του αναπληρωτή πρωθυπουργού της Βουλγαρίας, ο οποίος διευκρίνησε ότι ο κώδικας κάθε "custom" λογισμικού οφείλει να είναι όχι απλά ανοιχτός αλλά και ανεπτυγμένος σε δημόσιο αποθετήριο, ώστε να είναι προσβάσιμος από το ευρύ κοινό.
"Οι φορολογούμενοι έχουν κάθε δικαίωμα να ξέρουν που ξοδεύονται τα χρήματα τους" δήλωσε ο Bozhanov, στην ομάδα του οποίου οφείλονται οι συγκεκριμένες τροπολογίες, οι οποίες υπερψηφίστηκαν και τέθηκαν σε ισχύ από την 1η Ιουλίου του 2016 (ωστόσο οι υπάρχουσες λύσεις λογισμικού που έχουν ήδη αγοραστεί και χρησιμοποιούνται από την βουλγαρική κυβέρνηση θα παραμείνουν ανεπηρέαστες).
Μία “open by default” προσέγγιση αποζητούν και αρκετοί οργανισμοί των ΗΠΑ, οι οποίοι διαμεσολαβούν και στηρίζουν την ανάπτυξη ανοιχτού κώδικα (GitHub, Mozilla Foundation), παροτρύνοντας το Λευκό Οίκο να διαθέτει δημοσίως κάθε γραμμή κώδικα που χρησιμοποιείται από την αμερικανική κυβέρνηση - και όχι σε ποσοστό της τάξεως του 20%, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα. Ο πηγαίος κώδικάς τους, ο σχεδιασμός των διεπαφών και οι βάσεις δεδομένων οφείλουν να είναι πλήρως προσβάσιμα, χωρίς περιορισμούς στη χρήση, στην τροποποίηση και στη διανομή.
Ο Bozhanov διευκρίνισε ότι ο ανοιχτός κώδικας παρακάμπτει αρκετές γραφειοκρατικές διαδικασίες, έχει ευκολότερη και ταχύτερη συντήρηση (patches) και είναι το ίδιο αξιόπιστος και σταθερός στη λειτουργία του, όπως ακριβώς και ο κλειστός κώδικας - ο οποίος από πολλούς θεωρείται ασφαλέστερος. Επίσης πιστεύει ότι και άλλες κυβερνήσεις οφείλουν να κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση, θέτοντας περισσότερες πληροφορίες στη διάθεση του κοινού